top of page

BIOGRAFIE

RUTH ROSENDAAL

Mijn tap-carrière begon in 1992 aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. Matthias Loffler gaf de lessen en het muziek maken met mijn voeten werd een passie.

In Amsterdam trainde  ik bij Marijke de Braal en sinds 2000 dans ik in New York met Amerikaanse tapdansers.

 

In 2008 debuteerde ik als performer in een choreografie van Margot Hammand "Bach to Beatles" tijdens TapCityFestival in New York City.

In dat jaar danste ik een eerbetoon aan Leon Collins met Diane Walker, Barbara Duffy, Michelle Dorrance en vele anderen, genaamd "53".
De choreografieen van Brenda Bufalino en de tapdanscompany C3 uit New York danste ik tijdens het TapCityFestival in New York.

 

In 2010 danste ik met Marijke de Braal en Marrieke van de Ven "Stamper"van Paul van Vulpen in samenwerking met het WDR orkest van Keulen.

In 2016 verzorgde ik een solo gastoptreden in samenwerking met het accordeonorkest Con Amore te Vinkeveen.
 

In Michelle`s dream II (2017) te Montpellier danste ik vele tap-standards van de Amerikaanse masters en nieuwe hedendaagse choreografieën met o.a Lynn Schwab, Jeannie Hill, Pia Neises, Guillem Alonso, Sarah Petronio en Voetnoot

In Orange, Frankrijk (2013) heb ik zowel solo als met tapdansgroep Voetnoot van Michelle van Rooijen een voorstelling in het grootste amfitheater gedanst.

 

Luik (2017) danste ik met Brenda Bufalino, Marijke de Braal , Pia Neises, Kurt Albert, Klaus Bleis, Stephanie Detry en Josh Hilberman tijdens de opening van de Claquette Club van Josh en Stephanie. Ook de premiere van mijn solo Chaud Paris (Piazolla) met Karin van Vliet op accordeon danste ik.

In 2012, 2014 en 2018 choreografeerde ik Tapdans concerten in Amsterdam met dansers uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Belgie en Amerika

NEW YORK 

In New York is mijn liefde voor rhythm tap nog verder gegroeid. De lessen die ik nog elk jaar volg en  de samenwerking met dansers zoals Derick Grant, Lynn Schwab, Brenda Bufalino, Josh Hilberman, Michelle Dorrance, Alex McDonald, Leela Petronio, Sarah Petronio, Jimmy Slide, Max Pollack en vele anderen inspireren mij!

 

Wanneer ik de tapmasters in New York zie dansen en improviseren, zowel live als op film, dan wil ik niets anders dan oefenen, choreograferen, doceren en improviseren. Gregory Hines is mijn grootste inspiratie. Zodra ik hem zie bewegen wil ik met hem mee dansen. Ook het werk van Buster Brown, Leon Collins, Honi Coles, Sandman and Bunny Briggs bestudeer en dans ik vaak.


De oneindige mogelijkheden die je kunt creeren met ritme en dans in deze kunstvorm is mijn passie!

EDUCATIE

1992 Dansopleiding Artez  

Hoge School voor de Kunsten Arnhem 

1998 -2004 Lessen Marijke de Braal

2000 - Heden Danslessen in New York

met Amerikaanse tapdansers waaronder Derick Grant, Lynn Schwab, Brenda Bufalino,  Michelle Dorrance, Melinda Sullivan, Sarah Petronio, Leela Petronio, Josh Hilberman, Barbara Duffy, Jared Grimes, Jason Samuel Smith, Roxane Butterfly, Jimmy Slide, Jeannie Hill, Max Pollack, Chloe Arnold e.v.a. 

2006 - Beurs ontvangen van

Joop van den Ende voor voortzetten

Tap Studie New York.

DOCENTSCHAP

In Nederland geef ik sinds 2000 les aan verschillende dansacademies en dansopleidingen in Nederland o.a

- Codarts (dansacademie Rotterdam)

- Rijnijssel college Arnhem

- Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten

- ROC Amsterdam

- Dans Academie van Lucia Marthas.


Ook ben ik werkzaam bij een aantal balletscholen door heel Nederland. 

Waaronder De Vloer Arnhem & SKVR Rotterdam

bottom of page